Go Back
Varme hveder

Varme hveder – opskrift

Det er lige så nemt at lave hveder som at lave boller. Dejen skal æltes, hæve, formes, hæve, bages – nøjagtig som boller. Blot skal de så også ristes.
Samlet tid 2 timer 20 minutter
Ret Brød
Antal 24 hveder

Ingredienser
  

  • dl mælk
  • 37½ g gær (svarer til ¾ pakke)
  • 1 æg
  • 75 g blødt smør
  • 300 g hvedemel
  • 75 g sigtemel
  • 1 nip salt
  • tsk. sukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • sammenpisket æg

Sådan gør du
 

  • Lun mælken, og opløs gæren i den.
  • Tilsæt ægget, skær smørret i mindre stykker, og kom også det i.
  • Bland hvedemel, sigtemel, salt, sukker og kardemomme, og rør/ælt det i dejen.
  • Ælt til du har en fast, fugtig dej – kom evt. mere hvedemel ved om nødvendigt.
  • Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i en times tid.
  • Tag dejen op af skålen, og ælt den godt igennem på køkkenbordet, og del den herefter i 12 lige store dele, som formes til pæne boller og lægges tæt på en bageplade beklædt med bagepapir – dog ikke så tæt, at de rører hinanden.
  • Lad bollerne hæve tildækket i ½ til 1 time, til de er hævet sammen.
  • Varm ovnen op til 200° C.
  • Pensl evt. med æg – hvis du vil have en mørk overflade på hvedeknopperne.
  • Sæt hvederne i ovnen, og bag dem i ca. 15-20 minutter, til de lyder hule, når du banker på dem.

Noter

Tip: Når hvederne skal serveres, flækker du dem, rister dem på skærefladen på brødristeren og serverer dem lune smurt med smør.
Hvis du vil have dine hveder mere kantede, så læg dem i en bradepande i stedet for på en bageplade, sådan at de støder op mod kanterne, når de hæver. Ovenstående portion vil passe fint ned i en bradepande på ca. 25 x 30 cm.