Drømmekage fra Brovst

Drømmekage er jo et genialt navn til en kage. Men ifølge min overbevisning kunne alle kager bære det navn. Jeg har egentlig aldrig været den store kagespiser. Men efter jeg har fået interesse for selv at bage, så … nu – jamen, jeg elsker alle kager. Alle kager er drømmekager.

Men der er altså én specifik kage, der har fået drømmenavnet tildelt. Det er en todelt kage med en meget let og luftig og meget neutralt smagende bund og en sprød, sød og nærmest ”sej” – i positiv forstand – top. Toppen er det bedste og alligevel ikke, for den ville ikke være det uden bundens modspil. 

drømmekage fra brovst
drømmekage fra brovst

Drømmekage fra Brovst

Kagen hedder oprindeligt drømmekage fra Brovst, og det gør den så ikke alligevel. For til at starte med hed den Østergaardskagen. Og den kommer ikke fra Brovst, men fra Klokkerholm, der ligger 50 km nordøst for Brovst. En ganske ung pige havde bagt den efter sin bedstemors opskrift til en aften i husmoderforeningen, hvor en bagekonsulent fra et kendt melfabrikat også deltog. Konsulenten ”stjal” opskriften, og den blev trykt på et af de opskriftsløsblade, der var så populære for ca. 50 år siden. Men i stedet for Østergaardskagen hed den nu Drømmekage fra Brovst. Den unge pige fik dog efter en klage fra den lokale købmand til melfirmaet en papæske med løsbladsopskrifter som tak. Men her kommer opskriften.
Samlet tid 40 min
Ret Dessert, Kage
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 400 g sukker
  • 6 æg
  • 360 g mel
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 5 tsk. bagepulver
  • 2 spsk. skyr
  • 4 dl mælk
  • 300 g brun farin
  • 1 dl sirup
  • 100 g havregryn
  • 50 g kokosmel

Sådan gør du
 

  • Tænd ovnen på 180° C varmluft.
  • Pisk sukker og æg hvidt og skummende.
  • Bland mel, vaniljesukker og bagepulver, og vend det i æggemassen sammen med skyr og de 3 dl af mælken. Bliv ved med at vende rundt, til alle klumper er væk.
  • Beklæd ovnens bradepande med bagepapir, og hæld dejen i.
  • Sæt kagen i ovnen i 25 minutter.
  • Bland imens den sidste dl mælk, farin, sirup, havregryn og kokosmel sammen.
  • Tag kagen ud af ovnen, når de 25 minutter er gået, og skru op til 200° C.
  • Fordel kokos-/havregrynsmassen på kagen, og sæt den tilbage i ovnen i ca. 5 minutter, eller til den er gennembagt.
  • Tag kagen ud, og lad den køle af, før den skæres i firkanter.

Video

Noter

Denne version er fedtfattig. Er du ikke bange for at få for meget fedt, så kommer her en noget mere ”fedtet” variant af den sprøde top.
150 g smør
175 g kokosmel
300 g brun farin
1 dl mælk
Opskrift har tidligere været udgivet på HurtigMums.dk
Video er fra Jeanette Aamonsens YouTube kanal som du kan finde her

“God mad skal der til. Livet skal ikke spildes på dårlig føde, ringe vin og kedelige aktiviteter!”

Farfar

Drømmekagens køkkenudstyr

Det følgende indeholder betalt indhold!

Du kan med fordel bruge en køkkenmaskine til at piske æg og sukker let og luftigt –det gør kagen ekstra lækker. Hvis du ikke allerede har en, har bedste10.dk testet markedets 6 bedste maskiner for dig.

Synes du, kagen er for stor, så halver ingredienserne, og bag den i mindre bradepande eller i en stor springform. I sidstnævnte tilfælde skærer du den så i trekanter ligesom en lagkage i stedet for i firkanter. Du kan også lege lidt med kagens udseende og bage den i en anderledes form. Mon ikke den klassiske drømmekage smager mindst lige så lækkert, hvis den er formet som en blomst, en sommerfugl eller måske et slot? Se et stort udvalg af bageforme her.

Du kan også pifte kagen ekstra op ved at pynte den, for eksempel med små marcipanprint eller pinde med figurer på. Det er især fint, hvis du bager kagen som muffins.

Drømmekage er oplagt at bage til kageordningen på jobbet, eller hvis børnene skal have kage med i skole. Den er nem at lave, og hvem elsker ikke drømmekage?

Sådan opbevarer du drømmekagen

Opbevar kagen tildækket på køkkenbordet – så bevarer den sin svampede og lækre konsistens. Hvis du sætter den i køleskabet, må der ikke være stærkt lugtende fødevarer, den kan tage smag fra. Kagen kan sagtens holde sig nogle dage – hvis man altså kan holde fingrene fra den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *