Svampet kanelkage med glasur. Hvad er det med danskere med kanel og jul? Når jeg bager kanelkage, siger min familie straks, ”nej, hvor her dufter af jul” eller ”uhm, den smager af jul”. Men tager du til Mexico eller Indien f.eks., så er kanel jo nærmest en hverdagsspise. De kommer det i alt fra gryderetter til brød og kager. Så lad mig nu lige slå fast: Kanelkage kan, bør og skal spises hele året! Den smager så godt, at det er synd kun at servere den til jul.
Svampet kanelkage med kaffeglasur – opskrift
Ingredienser
- 4 spsk. stærk kaffe – jeg bryggede bare dobbelt op på bønnerne af hvad jeg plejer
- 200 g brun farin
- 120 g smør
- 3 æg
- ½ tsk. vaniljesukker
- ½ tsk. stødt nellike
- ½ tsk. stødt ingefær
- 1½ spsk. stødt kanel
- ½ tsk. bagepulver
- 150 g mel
- 50 g sukker
- 125 g mascarpone (gerne hjemmelavet mascarpone)
Sådan gør du
- Start med at brygge kaffen.
- Hæld kaffe, farin og smør i en kasserolle eller lille gryde, og smelt det hele sammen, til farinen er helt opløst. Lad det herefter køle af. Det skal være så koldt, at æggene ikke stivner på grund af varmen.
- Tænd ovnen på 180° C almindelig ovn.
- Tilsæt de 2 af æggene til farinmassen, og rør rundt, til du har en ensartet masse.
- Bland vaniljesukker, nellike, ingefær, kanel og bagepulver i melet, og rør det ud i massen. Rør, til alt melet er rørt ud, og dejen er helt fri for klumper.
- Smør en bradepande, eller beklæd den med bagepapir, og hæld dejen i den.
- Rør sukker og det sidste æg sammen, og rør mascarponen ud i det. Brug et piskeris og håndkraft, og rør kun så længe, at cremen bliver samlet.
- Fordel cremen oven på kagen.
- Stil kagen i ovnen, og bag den i 25-35 minutter, til den er gennembagt. Tjek med et spyd, at der ikke hænger dej ved, når du stikker det ned i midten af kagen, så er kagen færdig.
- Tag kagen ud af ovnen, og lad den afkøle, før den skæres i kvadrater og serveres.
Kan mascarpone fryses?
Hvis du ikke laver din mascarpone selv, så svarer mængden af mascarpone til denne kage til et halvt bæger. Så enten skal du lave dobbeltportion af kagen – det er selvfølgelig en mulighed – eller også har du et halvt bæger mascarpone tilovers.
Men mascarpone kan fryses. Lad mascarponen blive i bøtten, kom den i en pose, som du lukker tæt. Kom posen i fryseren.
Mascarpone kan opbevares i fryseren i 2-3 måneder.
Lad mascarponen tø i køleskabet – ca. 6-8 timer – og pisk den derefter sammen med en elpisker, til osten bliver tyk og cremet igen.
Alternativer til svampet kanelkage med kaffeglasur
Glad for kage? Prøv også drømmekage eller den populære chokoladekage, lækkert!