Rabarbergrød – Hellere rabarbertid end agurketid. Rabarbertid er forårstid. Rabarbere er klar til høst hen omkring slut marts start april og frem til sankthans, men du kan være heldig også at få en ny omgang igen til august.

Rabarbere skal ikke brækkes, plukkes eller klippes, de skal trækkes. Det vil sige du tager godt fast om stilken et stykke nede, og laver et sejt træk lige opad. Svup siger det, og så står du med en rabarber. Under de største blade finder du de tykkeste rabarbere, og omvendt.

Trækker du mange rabarbere på engang, kan du risikere, at det varer længe før, rabarberplanten forsyner dig med nye skud. Det er nemlig bladene – som jo ryger med op – der sørger for indsamlingen af energi og dannelsen af nye skud.

Rabarbergrød

Gammeldags rabarbergrød – opskrift

Men hvad kan man så bruge de lækre rabarbere til? Rabarberkompot, rabarbertærte eller måske rabarberkage? Jo da. Men du kan også bruge dem til en frisk, sommerlig gammeldags rabarbergrød.
Samlet tid 15 min
Ret Dessert, Grød
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 750 g rensede rabarber
  • 3 dl vand
  • 90 g sukker
  • 3 spsk. majsstivelse

Sådan gør du
 

  • Skær de rensede rabarber i ca. 2 cm lange stykker.
  • Kog rabarberstykkerne i vandet i 5-6 minutter, til de er bløde.
  • Rør rundt, og smag til med sukkeret.
  • Rør majsstivelsen ud i lidt koldt vand, og kom jævningen i lidt ad gangen under omrøring.
  • Kog grøden igennem i et minuts tid.
  • Hæld rabarbergrøden over i en skål – hvis du bruger en glasskål, så sæt den på en opvredet klud, og hæld forsigtigt, så den varme grød ikke revner skålen.
  • Drys med lidt sukker på toppen af grøden, og lad den afkøle.
  • Rabarbergrød serveres med kold mælk eller fløde eller en blanding.

Noter

Skrab kornene fra ½ stang vanilje ud, og kom stangen i vandet sammen med rabarberne. Gnub vaniljekornene ind i 1 spsk. sukker, og tilsæt det sammen med sukkeret, hvis du vil have vaniljesmag i din rabarbergrød. Husk at fjerne vaniljestangen inden servering.

Siet rabarbergrød

Kan du ikke lide ”trevlerne” i rabarbergrøden, kan du si den. Skær rabarberne ud i 1 cm lange stykker, og lad dem koge i lidt længere tid – 15-20 minutter – til de er helt udkogte. Hæld det herefter igennem en sigte. Kog væsken op igen, og tilsæt sukkeret. Når sukkeret er opløst, røres jævningen i under omrøring.

Nonoxal eller ikke

Rabarberstilke indeholder oxalsyre. Det er en syre, som kan forårsage nyresten og afkalkning af knoglerne. Men spiser du rabarberne sammen med kalkholdige produkter – såsom mælk og fløde – så neutraliserer de oxalsyren.

Det betyder dog ikke, at du skal drikke mælk til frikadeller og rabarberkompot, blot du ikke spiser store mængder af rabarbere uden mælkeprodukter til.

Du kan også vælge at komme Nonoxal i dine rabarberretter. Nonoxal består af opløseligt calcium. Bruger du Nonoxal skal du bruge ca. 1 spsk. til 500 g rabarber. Du kan tilsætte det lige fra starten af tilberedningen.

Men reelt er der ingen risiko med de mængder rabarber, vi spiser i Danmark. Til gengæld skal du holde dig fra rabarberbladene, der indeholder meget større mængder af oxalsyre end stilkene. Men derfor kan man jo godt bruge dem til dækkeserviet som på billedet.

Se her hvordan man kan lave hjemmelavet brombærmarmelade ud af sine brombær som man har i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *