Min yndlingsmorgenmad er friskbagte morgenboller. Det der kan være udfordringen ved det, er, at du skal tidligt op – længe før de andre – for at ælte, lade hæve, ælte, forme, lade hæve, pensle og endelig bage. Det skal du ikke med dem, du får opskriften på her. Selvfølgelig skal dejen blandes og bollerne bages, men du gør klar allerede aftenen før.
Intentionerne er der. I morgen står jeg tidligt op og laver friske morgenboller til hele familien. Men når så vækkeuret ringer, synes du alligevel, det er for tidligt at stå op en lørdag morgen. Du har sikkert også en pose Coop Morgenstykker i fryseren, der lige kan varmes. Under morgenmåltidet prøver du så at bilde dig selv ind, at det smager da (næsten) lige så godt, som havde du bagt dem selv.
Koldhævede, hurtige morgenboller – opskrift
Ingredienser
- 12½ g gær (svarer til ¼ pakke)
- ½ l vand
- ½ l grahamsmel
- 1 dl havregryn
- 1 tsk. salt
- 3 dl hvedemel
Sådan gør du
- Start aftenen før med at røre gæren ud i vandet. Det skal ikke være lunt vand bare vand fra den kolde hane.
- Tilsæt grahamsmel og havregryn, og bland det godt sammen.
- Bland salt og hvedemel, og rør det i.
- Tilsæt evt. mere hvedemel, hvis dejen er for tynd. Det skal ikke være en fast dej, men den må heller ikke være alt for flydende.
- Sæt skålen i køleskabet, tildækket, indtil næste morgen.
- Tænd ovnen på 250° C varmluft (eller så højt din ovn nu kan skrues op).
- Form boller med et par spiseskeer, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Der bliver ca. 10 – afhængig af størrelse.
- Pensl med vand, og sæt bollerne i ovnen, når den er varm.
- Skru ned til 225° C, og bag bollerne i 15 minutter.
Noter
Mens bollerne bager, kan du dække bord og/eller snuppe en hurtig tur under bruseren. Når bollerne er taget ud af ovnen, er det tid til at purre resten af familien. Inden de har fået gnedet søvnen ud af øjnene og er kommet i tøjet, er bollerne nok afkølede til at kunne indtages med smør og ost, marmelade eller måske hjemmelavet nutella.