Hjemmelavet brombærmarmelade

For at koge din egen hjemmelavede brombærmarmelade behøver du kun to ting – brombær og sukker. Du kan godt tilføje smag, f.eks. vanilje, citronmelisse eller mynte, eller du kan tilføje andre bær, f.eks. hindbær, men hvorfor? Brombær smager bare dejligt. Så hvorfor fikse noget, der virker?

Brombær virker. Okay det bliver måske lidt surt, hvis du ikke kommer sukker i marmeladen, men smagen af brombær er bare så enestående, så den er der ingen grund til at rette på.

hjemmelavet brombærmarmelade
hjemmelavet brombærmarmelade

Hjemmelavet brombærmarmelade

Opskriften her er enkel. Det eneste du skal sørge for, er at marmeladen ikke koger over, ikke brænder på og at stoppe med at koge på den, når den har den ønskede tykkelse/fasthed.
Samlet tid 30 min
Ret Morgenmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg brombær
  • ½-1 kg sukker
  • Flydende atamon

Sådan gør du
 

  • Rens brombærrene, og skyl dem.
  • Kom dem i en gryde med det vand, der hænger ved samt ½ kg sukker.
  • Bring bær og sukker i kog, skru ned for varmen, og lad det simre uden låg, til det er kogt ind til den ønskede tykkelse. Husk at røre i det med jævne mellemrum, så det ikke brænder på. Marmeladen bliver lidt tykkere, når den er kølet af. Du kan teste tykkelsen, ved at komme en smule marmelade på en kold tallerken (en der har stået i køleskabet). Så stivner marmeladen hurtigere, så du kan tjekke tykkelsen.
  • Smag til med mere sukker, hvis det er nødvendigt.
  • Skold marmeladeglasset/-glassene, og skyl dem med flydende atamon.
  • Hæld den varme brombærmarmelade på glas, og luk.

Noter

Når marmeladen er kold, kan du bruge den. Den kan holde sig i umindelige tider, så længe du ikke har åbnet for glasset.

“God mad skal der til. Livet skal ikke spildes på dårlig føde, ringe vin og kedelige aktiviteter!”

Farfar

Farfars meget hemmelige tips

Tip I: Du kan bruge frosne bær, hvis du ikke har friske.

Tip II: Opskriften kan også bruges til brombærsyltetøj, så skal du bare lade være med at koge den så kraftigt ind som til marmelade. Brombærsyltetøj smager skønt til pandekager og æbleskiver.

Nedenfor får du en lille bonusopskrift, hvis du godt kan lide at bruge lidt stærkere varer i marmeladen.

Brombærmarmelade med rom

Selvom jeg ikke synes, der behøver at være andet end brombærsmag i brombærmarmelade, så må jeg indrømme at min svigerfars version også smager godt. Han kommer rom i. Men den tager lidt længere tid at lave.
Samlet tid 1 t 30 min
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 vaniljestang
  • 1 kg brombær
  • 500 g sukker
  • 1 citron
  • 1½-2 dl mørk rom

Sådan gør du
 

  • Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
  • Skyl brombærrene, og vend dem sukker og vaniljekorn, og lad dem trække 1 times tid.
  • Sæt dem herefter over at koge, skru ned for varmen, og lad dem simre i ca. 20 minutter.
  • Smag til med citronsaft og rom.
  • Kog til den rette konsistens er opnået.
  • Kom marmeladen på skoldede glas, og sæt låg på.

Forskel på syltetøj og marmelade

Forskellen på syltetøj og marmelade er ikke så stor i dag. Det er vel mest tykkelsen. Tidligere blev marmelade pureret ved at mase den igen en sigte, så der ikke var nogen hele frugtstykker i. Og den blev også tit tilsat geleringsmiddel, så den blev sådan lidt blævrende.

Når du køber marmelade og syltetøj, er der dog nogle lovmæssige krav, der gør sig gældende. Marmelade skal indeholde minimum 35 % frugt, og syltetøjet minimum 45 %.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *