Hjemmelavet hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft

Hjemmelavet hyldeblomstsaft smager dejligt forfriskende – især koldt – på en varm sommerdag. Du kan købe det i mange forskellige kvaliteter og prislag, men du kan også bare lave den selv. Herunder kan du se, hvordan du laver hyldeblomstsaft, og hvor meget du sparer – eller ikke sparer – ved at lave den selv.

Har du lige nu og her lyst til et glas af den herlige saft, så må du vente længe på at få stillet din tørst. For saft af hyldeblomst tager tid at lave. 3 døgn skal de trække – for saften skal ikke koges, den skal trækkes ud af blomsterne.

Hyldeblomstsaft

Hjemmelavet hyldeblomstsaft – opskrift

Jeg har set opskrifter rundt omkring på nettet, hvor der kommes helt op til 50 g citronsyre i pr. liter vand. Det er altså ret meget, og der skal tilsvarende mere sukker i. Så det er der ingen som helst grund til – mindre syre, mindre sukker. Men syre skal der altså i efter min mening for at give den rigtige syrlige smag, det er ikke nok kun med citronerne.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 3 days
Samlet tid 3 days 15 minutter
Ret Drinks

Ingredienser
  

  • 40 hyldeblomstskærme
  • 3 citroner – økologiske
  • 2 l kogende vand
  • 1 kg sukker
  • 1 tsk. atamon
  • 40 g citronsyre

Sådan gør du
 

  • Ryst hyldeblomstskærmene fri for dyr – det bedste er ikke at skylle dem, fordi en stor del af smagen så forsvinder.
  • Læg skærmen i en stor krukke eller skål.
  • Skyl citronerne, skær dem i skiver, og læg dem ned oven på blomsterne.
  • Hæld kogende vand over, og tilsæt sukker og evt. atamon.
  • Rør rundt, indtil sukkeret er opløst. Skub gerne lidt i citronerne, så saften hjælpes lidt på vej.
  • Tilsæt til sidst citronsyren.
  • Sæt krukken tildækket på køl i 3 døgn. Rør i den af og til.
  • Hæld saften igennem en hårdt opvredet saftpose eller gennem en spidssigte beklædt med et fugtigt klæde.
  • Hæld saften på rengjorte flasker.
  • Saften skal fortyndes i forholdet 1 del saft og 4 dele vand.

Noter

Saften kan fryses, men den kan også holde sig længe, blot den opbevares koldt. Sukker og syre virker konserverende, så det burde faktisk ikke være nødvendigt at tilsætte atamon, men blot skylle de skoldede flasker med det. Men for at være på den helt sikre side tilsætter jeg altid atamon.

Det sparer du (ikke) ved at lave saften selv

Der er altid en fordel ved at lave tingene selv, hvad end det er æbletærtenfalaflernegaram masalaen eller noget helt fjerde. Det er, at du ved, hvad der er kommet i og ikke er komet i.

Ulempen kan være tidsforbruget, medmindre du, som jeg, synes, det er sjovt at stå i køkkenet.

Som regel er det billigere at lave tingene selv, men ikke altid. Jeg har regnet lidt på priserne.

Den billigste hyldeblomstsaft, jeg har kunnet finde, koster 0,71 kr. pr. liter fortyndet saft. Den smager syntetisk – sådan lidt af vingummier – og overhovedet ikke af hyldeblomst.

Den dyreste koster 33,58 kr.!!! Det er stadig fortyndet.

Den der er kåret bedst i test i Søndagsavisens test-univers koster 4,39 kr. Min favorit (når det ikke er hjemmelavet) koster 6,78 kr. Og den hjemmelavede herover koster 3,36 kr.

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Table of Contents

Relaterede indlæg

Gamle opskrifter bliver moderne igen

I en tid hvor mange eksperimenterer med nye smagskombinationer og eksotiske retter, ser vi en tendens til, at gamle, klassiske opskrifter får nyt liv. Madlavning