Hjemmelavet hyldeblomstsaft smager dejligt forfriskende – især koldt – på en varm sommerdag. Du kan købe det i mange forskellige kvaliteter og prislag, men du kan også bare lave den selv. Herunder kan du se, hvordan du laver hyldeblomstsaft, og hvor meget du sparer – eller ikke sparer – ved at lave den selv.
Har du lige nu og her lyst til et glas af den herlige saft, så må du vente længe på at få stillet din tørst. For saft af hyldeblomst tager tid at lave. 3 døgn skal de trække – for saften skal ikke koges, den skal trækkes ud af blomsterne.
Hjemmelavet hyldeblomstsaft – opskrift
Ingredienser
- 40 hyldeblomstskærme
- 3 citroner – økologiske
- 2 l kogende vand
- 1 kg sukker
- 1 tsk. atamon
- 40 g citronsyre
Sådan gør du
- Ryst hyldeblomstskærmene fri for dyr – det bedste er ikke at skylle dem, fordi en stor del af smagen så forsvinder.
- Læg skærmen i en stor krukke eller skål.
- Skyl citronerne, skær dem i skiver, og læg dem ned oven på blomsterne.
- Hæld kogende vand over, og tilsæt sukker og evt. atamon.
- Rør rundt, indtil sukkeret er opløst. Skub gerne lidt i citronerne, så saften hjælpes lidt på vej.
- Tilsæt til sidst citronsyren.
- Sæt krukken tildækket på køl i 3 døgn. Rør i den af og til.
- Hæld saften igennem en hårdt opvredet saftpose eller gennem en spidssigte beklædt med et fugtigt klæde.
- Hæld saften på rengjorte flasker.
- Saften skal fortyndes i forholdet 1 del saft og 4 dele vand.
Noter
Det sparer du (ikke) ved at lave saften selv
Der er altid en fordel ved at lave tingene selv, hvad end det er æbletærten, falaflerne, garam masalaen eller noget helt fjerde. Det er, at du ved, hvad der er kommet i og ikke er komet i.
Ulempen kan være tidsforbruget, medmindre du, som jeg, synes, det er sjovt at stå i køkkenet.
Som regel er det billigere at lave tingene selv, men ikke altid. Jeg har regnet lidt på priserne.
Den billigste hyldeblomstsaft, jeg har kunnet finde, koster 0,71 kr. pr. liter fortyndet saft. Den smager syntetisk – sådan lidt af vingummier – og overhovedet ikke af hyldeblomst.
Den dyreste koster 33,58 kr.!!! Det er stadig fortyndet.
Den der er kåret bedst i test i Søndagsavisens test-univers koster 4,39 kr. Min favorit (når det ikke er hjemmelavet) koster 6,78 kr. Og den hjemmelavede herover koster 3,36 kr.