Marmelade er som regel noget, vi forbinder med frugtmos eller -kompot til dessert eller til pålæg på morgenbrødet eller på bollerne til eftermiddagskaffen. Og selvom der også findes marmelade lavet på grøntsager – f.eks. løgmarmelade eller kartoffelmarmelade – så er det lige netop frugtmarmelade, jeg har været i gang med herunder.
Der er ikke den store forskel på, hvordan du laver marmelade. Om det er jordbærmarmelade eller blommemarmelade eller som her figenmarmelade. Det er frugt, som bliver kogt med sukker og evt. lidt vand. Bliver den for tynd, eller vil du ikke koge den ind til en god tykkelse, kan du bruge et geleringsmiddel til at gøre den tykkere med.
Den eneste forskel kan være mængden af sukker og mængden af vand afhængig af frugttype. Derudover kan der også tilsættes diverse former for smag – kanel, vanilje, kardemomme, chili osv.
Figenmarmelade med friske figener – opskrift
Ingredienser
- 1 stang vanilje
- 2 dl vand
- 350 g sukker
- ½ kg friske figener
- citronsaft
- geleringsmiddel
- atamon til glassene
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud af den.
- Kom vaniljekorn og -stang i en gryde sammen med vand og sukker.
- Bring det i kog, og lad det koge, til sukkeret er opløst.
- Skyl imens figenerne, skær dem i kvarte, og fjern stilk og blomst.
- Kom figenerne i sukkervandet, og lad det hele simre uden låg i ca. 15 minutter.
- Tilsæt evt. geleringsmiddel efter anvisningen på emballagen, hvis du ønsker en tykkere konsistens.
- Smag til med citronsaft.
- Synes du, at marmeladen allerede smager nok af vanilje, kan du tage vaniljestangen op.
- Hæld marmeladen på skoldede, evt. atamonskyllede glas, og luk med det samme.
Figenmarmelade af tørrede figener – opskrift
Ingredienser
- 500 g tørrede figener
- 2½ dl vand
- 2½ dl rørsukker
- 2½ dl syltesukker
- citronsaft
- atamon
Sådan gør du
- Læg figenerne i blød i så meget vand, at det dækker, i 10 minutters tid, så skallen er til at gnide af.
- Skær figenerne i kvarte.
- Kom figenerne i vandet sammen med rørsukker og syltesukker, og bring det i kog.
- Lad det koge i 5 minutters tid, skum, smag til med citronsaft, og blend derefter figenmassen.
- Hæld på skoldede, evt. atamonskyllede glas, og luk med det samme.
Begge opskrifter smager skønt oven på ostemaden eller til pandekager.