Det er ikke så tit, jeg laver syltede rødbeder, for jeg får af svigermor, og derudover synes jeg også, at dem du kan købe, er både billige og smager fint. Har jeg rå rødbeder, jeg skal have brugt, bager jeg dem som regel i stedet. Men når jeg så en enkelt gang alligevel kaster mig ud i den hyggelige husmodergesjæft at sylte rødbeder, så gør jeg det efter svigermors opskrift. Og det er den, du får herunder.

Jeg tror ikke, at opskriften er så meget anderledes end så mange andre opskrifter på syltede rødbeder. Den er klassisk, og rødbederne smager godt på et stykke med lun leverpostej, på sylten eller til biksemaden.

Syltede rødbeder

Syltede rødbeder – opskrift

Nu kan jeg jo godt lide at rokke lidt ved det traditionelle, selvom jeg godt ved, man ikke skal prøve at fikse noget, der virker. Og det gør de gode, gammeldags, klassiske syltede rødbeder. Alligevel giver jeg dig et par fif til et tvist efter opskriften.
Samlet tid 1 t 20 min
Ret Tilbehør
Antal 10 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg rødbeder
  • dl eddike (ganske almindelig lagereddike)
  • 500 g sukker
  • flydende atamon
  • salt

Sådan gør du
 

  • Skrub rødbederne grundigt rent for jord og snavs.
  • Kog rødbederne i ½ til 1 time, afhængig af deres størrelse, i vand, der dækker, og som er tilsat 1 spsk. salt pr. liter vand.
  • Hæld vandet fra, og skyl straks rødbederne i koldt vand, til de er kolde og møre.
  • Fjern skrællen, ved at gnubbe på rødbederne, og skær dem i tykke skiver. Brug handsker. Rødbedefarve er ikke nemt at få af hænderne.
  • Kog eddike og sukker op.
  • Læg rødbedeskiverne i lagen, og kog den op igen, hvorefter du tager gryden af varmen.
  • Tilsæt 1 tsk. flydende atamon, og kom rødbeder og lage i skoldede og atamonskyllede glas.
  • Luk med det samme.

Noter

Tip: Skulle du få rødbedesaft på hænderne, kan du få det af ved at gnide hænderne med citronsaft. Det bør du dog undlade, hvis du har rifter, neglerødder eller lignende skader, da det godt kan give en del svie.

Syltede rødbeder med ingefær eller peberrod

Som nævnt, får du lige et par tip til, hvordan du giver dine syltede rødbeder et tvist. Prøv at komme tynde skiver af ingefær eller peberrod i lagen, når du koger den op. Du skal bruge et stykke ingefær ca. på størrelse med en tommelfinger. Peberrod kan du godt være lidt mere gavmild med.

Er syltede rødbeder sunde?

Spiser du ikke ret mange rødbeder, så skulle du måske overveje at få den på madplanen, for rødbeder – også syltede – har flere gode egenskaber:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *