Med forårets tilbagevenden følger en masse højtider og traditioner. Kun overhalet af julen, er påsken den største kulturelle højtid blandt danskerne, som fejrer tiden med gilder centreret om fællesskab, næstekærlighed og ikke mindst god mad. Her kan du få nogle ideer til, hvordan du holder den ultimative påskefrokost.
Gør plads til overraskelser
Den klassiske påskefrokost byder på både kolde og varme retter. Oftest vil første del af arrangementet bestå af en servering af retter, der tæller alt fra hjemmelavet hønsesalat til djævleæg og karrysild. Mange af retterne går hånd i hånd med både øl og snaps, og derfor er de kolde serveringer en god måde at varme gæsterne op til de senere begivenheder. Det varme frokostbord giver dig fri lejlighed til at være kreativ med retterne, men de fleste glæder sig til at kunne sætte tænderne i blandt andet tarteletter, fiskefilet, varm leverpostej og en veltilberedt påskelam med kryddersmør. Hvis du gerne vil udfordre dine gæster, kan du vælge at sætte dit eget præg på de gamle livretter og vise dine talenter på det kulinariske område. Der findes mange opskrifter på nettet, som udfordrer de klassiske retter.
Vær eksperimenterende med alkoholen
Snapsen hører med til enhver påskefrokost, men der er ingen, som siger, at sortimentet af alkohol alene skal begrænses til håndsprit og rødvin af den krasse slags. I de senere år har vi set et udbrud af mindre danske producenter, som specialiserer sig i snaps og gin, der tilføjes et skud af krydderier og andre smage. Særligt har Nordisk Brænderi i Nordjylland, Brænderiet Enghaven ved Randers og akvavit fra Copenhagen Distillery leveret nogle gode bud på nyfortolkninger af snaps. Det er også sjovt at diske op med forskellige slags alkohol og drikkevarer, så hele selskabet kan få lov til at være kreative med hjemmelavede drinks. Tilføj et par snacks eller en mini-dessert, og du er sikret et hit.
Forbered underholdning
Det er sjældent, at det sker, men sommetider er en påskefrokost lettere kedsommelig med en hvirvelstrøm af mad og samtaleemner af trivielt indhold. Hvad end du både har selskab af familie og venner til påskefrokosterne i år, kan du med fordel forberede et par lege til at skabe lidt intern konkurrence mellem gæsterne. Det kan være den klassiske ‘margretheskål’, det kan være en quiz om gæsterne eller noget helt tredje. Der er ingen konkurrence uden en præmie i højsædet, og du kan derfor tænke kreativt, om der skal være tale om en gin, et lækkert sæt chokolade eller et gastronomiophold på en hyggelig kro. Det er ikke kun julen, der handler om at give, men i særdeleshed også påsken!