Hamburgerryg – Kogt hamburgerryg med stuvede grøntsager af en art og kogte kartofler det var én af de retter, der godt kunne blive serveret i mit barndomshjem, når der kom gæster eller en søndag, hvor der skulle lidt ekstra lækkert på menuen. Retten er også en af vores helt klassisk juleretter, og naturligvis er det også en af de helt traditionelle danske retter.

kogt hamburgerryg

Kogt hamburgerryg opskrift

Det er i hvert fald en af de fire måder, jeg normalt tilbereder min hamburgerryg på. Kogt hamburgerryg er nok den enkleste måde, og det var også den, jeg fik som barn. Det er også den måde vi laver retten hver jul, da det er en fast bestanddel af både julemiddagen hos os og videre julefrokosten 1. juledag.
Samlet tid 45 min
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 800-1.000 g hamburgerryg
  • et par laurbærblade
  • vand

Sådan gør du
 

  • Kom hamburgerryggen og laurbærblade i en gryde, og kom koldt vand ved, så det dækker. Du kan eventuelt også tilføje timian og persille til gryden, men vi foretrækker at nøjes med laurbærblade.
  • Kog op, og lad hamburgerryggen koge i 20-25 minutter, skum evt.
  • Tag gryden af varmen, og lad hamburgerryggen ligge i det varme vand i 20-25 minutter.

Hamburgerryg er en udskæring af svinekam eller svineryg, som er saltet og røget. Og selvom hamburgerryg kan tilberedes på mange af de samme måder som skinke, så er hamburgerryg og skinke langt fra det samme, selvom mange tror det. Skinken er nemlig en udskæring fra grisens lår/bagparti.

Det er svært at ”ødelægge” en hamburgerryg – du kan selvfølgelig tilberede den så længe, at den bliver tør og kedelig, eller du kan tilberede den for lidt, så den er rå. Men så skal du altså også være meget uheldig.

Kogt hamburgerryg og alternativerne

Den kan koges, laves i ovnen, glaseres, indbages – måske findes der flere varianter, men det er dem, jeg lige kan komme i tanke om. Nedenfor kan du se mere om de andre varianter, men først får du kogt hamburgerryg.

Så er den gris barberet Så skal du bare finde på noget at servere til. På billedet her har jeg serveret rosenkål med bacon og kastanjer, en hvid sauce og kogte kartofler. Men du kan også servere med små lækre perfekt brunede kartofler og brun sovs eller med en grønkålssalat. Mulighederne er mange.

Hamburgerryg på andre måder

Hvis du vil eksperimentere: I stedet for at koge kødet i alene vand, så kan du koge kødet i en 50/50 blanding af vand og cola. Det går ikke med Light-Cola, da det netop er sukkeren, der er vigtig.

Hamburgerryg i ovn

Du kan også tilberede din hamburgerryg i ovnen – det er energibesparende, hvis tilbehøret også skal tilberedes i ovnen, men det kan også være smart, hvis du mangler blusplads på komfuret.

Rør et par spiseskefulde olie sammen med lidt hakket persille, purløg og oregano – eller andre krydderurter – ca. 5 spiseskefulde i alt. Fjern plastikken – eller nettet og smør den med krydderolien. Pak stanniol om, og sæt den i ovnen ved 180° C i ca. 1¼ time, eller til stegetermometeret viser 65° C.

Glaseret hamburgerryg

I ovnen kan du også tilberede en glaseret hamburgerryg. Det kan du gøre på nøjagtig samme måde, som du laver glaseret skinke. Du skal blot klikke på linket for at komme til opskriften på glaseret skinke.

Indbagt hamburgerryg

Den sidste tilberedningsmetode jeg nævnte, var indbagt hamburgerryg. Den opskrift får du her, og resultatet bliver noget anderledes end eksempelvis den hel klassiske kogte hamburgerryg!

Antal personer:
4

Tid i alt:
50M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til indbagt hamburgerryg

Sådan laver du indbagt hamburgerryg

  1. Kog kødet i 25-30 minutter, og lad det køle lidt af.
  2. Tænd ovnen på 200° C, så ovnen er klar til retten.
  3. Fjern plastic/net, og tør kødet af med et rent klæde eller lidt køkkenrulle.
  4. Rul butterdejen ud, og pak hamburgerryggen ind i den. Evt. overskydende dej kan bruge som pynt.
  5. Pensl med sammenpisket æg, og sæt hamburgerryggen i ovnen i ca. 20 minutters tid.

Så er du parat til at servere. Har du forslag eller kommentarer, så bruge endelig kommentartråden nedenfor. Her hos Farfarsmad værdsætter vi feedback, og hvis du skulle være glad for opskrifterne (eller hvis det modsatte skulle være tilfældet), så giv gerne retten nogle stjerner ????

Sen også nogle andre af mine fabelagtige opskrifter som hjemmelavet hyldeblomstsaft eller de lækreste syltede rødbeder.

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *